Оповіщення

Оповіщення Radiation and Smog Alarm. Настанови та принципи оповіщення населення про якість повітря, радіаційну та хімічну небезпеку / під заг. ред. М. Л. Сорока. Прага - Івано-Франківськ: Arnika, 2022. – 58 с.

ISBN: 978-80-88508-02-1

 

Це видання – технічний документ Української мережі громадського моніторингу якості повітря Eco City, у якому  об’єднані настанови та принципи застосування Українського індексу якості повітря (UAQI) для цілей оперативного оповіщення населення про погіршення якості та безпечності атмосферного повітря. Ці настанови містять технічні пояснення до чат-боту «Radiation Smog Alarm», розробленого учасниками міжнародної програми «Чисте повітря для України» з метою оповіщення населення про погіршення якості повітря, радіаційну та хімічну небезпеку. У тексті цього видання пояснюються механізми використання результатів альтернативного громадського моніторингу якості повітря для цілей автоматизованого оповіщення населення через WEB-ресурси або у чат-сервісах обміну повідомленнями Telegram або інших.

ECO CITY, UA AQI, АТМОСФЕРНЕ ПОВІТРЯ, ГРОМАДСЬКИЙ МОНІТОРИНГ, ІНДЕКС ЯКОСТІ ПОВІТРЯ, ОПОВІЩЕННЯ, РАДІАЦІЯ, СМОГ, ХІМІЧНА НЕБЕЗПЕКА, УКРАЇНА

Авторський колектив: Максим СОРОКА (канд. техн. наук, Ph.D., ГО «Довкола», «Чисте повітря для України», доц. УДУНТ, Україна), Олексій ТРЕЛЕВСЬКИЙ (маг. екології, ГО «Фрі Ардуіно», Eco City, Україна), Марцела ЧЕРНОЦОВА (маг. екології, НГО «Arnika», Чеська республіка), Юлія БАЙЛЮК (маг. екології, ГО «Довкола», Україна).

Автори основних алгоритмів: Максим СОРОКА, Юлія БАЙЛЮК.

Літературний редактор: Тетяна ЖАВЖАРОВА (маг. філології, ГО «Екосенс», Україна)

Ця публікація видана українською мовою.

Дата публікації: грудень 2022 р.

Картинка обкладинки: Картографічні дані: © 2022 Google.

Уведено в дію рішенням Правління ГО «Фрі Ардуіно» №21/1 від 15.12.2022 р. в якості тимчасового керівного технічного стандарту Української мережі громадського моніторингу якості повітря «Eco City» на час дослідної експлуатації.

Виконано в рамках науково-дослідної роботи, державний реєстраційний номер 0122U201533, основна організація-виконавець ГО «Довкола», науковий керівник: канд. техн. наук. М. Сорока.

Ця публікація підготовлена спільними зусиллями команди міжнародної програми «Чисте повітря для України», яка реалізується чеською неурядовою громадською організацією  «Arnika» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки в рамках програми TRANSITION Promotion Program та Національного фонду на підтримку демократії (NED, Сполучені Штати Америки).

Застереження про відмову від відповідальності. Погляди, думки та твердження, висловлені у цій публікації, є виключно позицією її авторів і жодним чином не можуть сприйматися як офіційна позиція або думка програми TRANSITION Promotion Program, Міністерства закордонних справ Чеської Республіки, Уряду Чеської республіки, Національного фонду на підтримку демократії або Уряду Сполучених Штатів Америки. Відповідальність за зміст цієї публікації несуть її автори спільно з учасниками міжнародної програми «Чисте повітря для України».Ця публікація поширюється за ліцензією Creative Commons Attribution-NonCommercialShareAlike 3.0 International (CC BY-NC-SA 3.0, IGO; https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/igo). Відповідно до умов цієї ліцензії, ви можете копіювати, розповсюджувати та адаптувати матеріали цієї публікації для некомерційних цілей без спеціального дозволу правовласників за умови обов’язкового та належного цитування твору, включно з посиланням на цитовані джерела даних.

© NGO Arnika, ГО «Фрі Ардуіно», ГО «Довкола», 2022 (видання, верстка)

© М. Сорока, Ю. Байлюк, 2022 (текст та матеріали досліджень)

Питання, коментарі та пропозиції, що стосуються цієї публікації, просимо надсилати на електронну адресу міжнародної програми «Чисте повітря для України» info@cleanair.org.ua

Більше інформації про цю публікацію та умови її поширення на сайті програми «Чисте повітря для України» за посиланням https://cleanair.org.ua/publication

Розповсюджується безкоштовно. Завантажити